POWer traject
0
 0,00 0 artikelen

Geen producten in de winkelwagen.

In 9 stappen rust in je werk

16 oktober 2022

In 9 stappen rust in je werk

Ken je het dat je vaak te weinig tijd hebt? Je dingen vergeet en geen overzicht meer hebt over je agenda. Het maakt je onrustig en je hebt vaak geen idee wat je moet doen en waarmee je moet beginnen. Er zijn van die momenten dat je aan het overleven bent op je werk en je de grip erop verliest. Het geeft je stress en aan het einde van je werkdag zit je hoofd vol en heb je het gevoel dat je nog zoveel moet doen. Met deze blog wil ik hier voor jouw verandering inbrengen. Met praktische tips, waardoor je meer overzicht in je werk krijgt en rust in je hoofd om zoveel mogelijk stress te voorkomen. Na het lezen van deze blog krijg jij weer rust in je werk en is er tijd voor meer ontspanning.

Herken de signalen van werkstress om weer met rust te werken

Wanneer je al weken erg hard hebt gewerkt omdat je het druk hebt merk je vanzelf dat je niet uitgerust bent als je ochtends wakker wordt. Op zich is een beetje werkstress geen probleem, maar het is wel belangrijk om de tijd te nemen om tot rust komen. Doe je dit niet, dan gaat je lijf signalen afgeven:

  • Je krijgt vaker hoofdpijn
  • Je krijgt rug en nekpijn
  • Je bent geestelijk moe
  • Je gaat slecht slapen
  • Etc.

Dit zijn allemaal signalen van je lichaam dat je actie moet ondernemen. Wanneer je te lang door gaat, gaat je werk eronder lijden, je krijgt nog meer stress en de kans is groot dat je ziek gaat worden of een burn-out krijgt. Dit wil je natuurlijk niet en daarom is het tijd voor actie. Lees meer over zen en hoe je rust krijgt in "zen en de kunst van zorgeloos leven".

Wees kritisch en stel prioriteiten

Je agenda staat altijd tot de minuut vol met werkzaamheden die moeten gebeuren. De eerste stap om overzicht in je werk te creëren is om deze werkdruk te verlagen. Begin daarom vandaag nog met het stellen van prioriteiten zodat je ruimte krijgt voor jezelf en ruimte om werkzaamheden te doen die echt belangrijk zijn. Daarom is het belangrijk om kritisch te zijn over je agenda. Maak een lijst van actiepunten die je moet doen en die nog in je opkomen. Maak hiervan een lijst met zaken die echt moeten gebeuren en die je nog kunt doen als er tijd overblijft. Haal alle werkzaamheden en andere zaken die nu niet nodig zijn om te doen uit je agenda. Lees hier hoe je lucht krijgt in je agenda!

Stop met multitasken

Je denkt vast dat het heel waardevol is dat je meerdere dingen en werkzaamheden tegelijk kunt doen. Maar ook al lijkt het dat je tijd wint, het kost alleen maar meer tijd en vooral meer energie. Het werkt namelijk echt niet als je even snel een mailtje eruit doet, ondertussen met een collega overlegt, die je maar half hoort omdat je tegelijkertijd denkt aan dat telefoontje dat je ook nog moet plegen voordat je naar de volgende vergadering gaat. Stop hier mee en geef je volledige aandacht aan de dingen die je doet. Stuur eerst dat mailtje, sta vervolgens je collega te woord en pleeg daarna dat telefoontje.

Niemand is perfect

Wees eens eerlijk over hoeveel tijd jij verspilt aan werkzaamheden omdat je denkt dat het niet goed genoeg is. Je leest bijvoorbeeld een mail 10 keer door voordat je het verstuurt om te checken of je verhaal wel duidelijk is en je echt geen typefouten meer erin hebt staan. Perfect zijn is prima, maar leg de lat niet te hoog. Je hoofd raakt hiervan te vol en je voelt constant een gevoel van stress. Lees je mail 1 keer en verstuur het dan. Onthoud goed genoeg is ook goed.

Stel grenzen

Je hoeft niet voor iedereen klusjes op te knappen of dingen te doen die je niet wilt doen. Je hebt het vaak zelf al druk genoeg. Leer daarom grenzen te stellen en zeg wat vaker nee. Maak hierin de keuze voor jezelf wat je wel en niet wil doen en communiceer dat met je collega of iemand anders. Ik snap dat dit erg moeilijk is. Daarom schreef ik hier eerder een blog over. Je leest hier hoe jij grenzen aangeeft op een respectvolle manier.

Vergeet je pauze niet

Wanneer je druk bezig bent met je overvolle to-do-lijst komt het vaak voor dat je jouw pauze overslaat, omdat je denkt dat je daar geen tijd voor hebt. Maar pauzes zijn erg belangrijk! Ze zorgen dat je afstand neemt van je werk door even iets anders te doen. Dit kan een wandeling zijn, een broodje eten, even een kop koffie halen of iets anders. Wanneer je na een pauze verder gaat merk je dat je anders naar je werk kijkt. Hierdoor gaat je productiviteit omhoog.

Laat kleine irritaties los

Als je erg druk en gestrest bent ga je je ook sneller aan zaken irriteren. Dit zijn vaak al kleine dingen zoals bijvoorbeeld een collega die teveel kletst, een leidinggevende die je beter moet informeren enz. Logisch dat je lontje korter wordt, maar ik raad je aan om te stoppen met je druk te maken over deze kleine dingen. Het kost je namelijk zoveel onnodige energie.

Bewaar simpele taken voor het einde van je werkdag

Aan het einde van je werkdag, rond 16 uur heb je hard gewerkt en is je energie zo goed als op. Moet je dan nog werkzaamheden doen waarbij je hard moet nadenken merk je dat dit erg lastig is. Doe dit soort taken daarom eerder en bewaar de eenvoudige of routineklusjes voor het laatst. Dit zijn simpele taken als:

  • Post versturen
  • Je uren bijwerken
  • Een bestelling doen
  • Je documenten of mail archiveren
  • Enz.

Wees trots op jezelf

Vaak kijk je aan het eind van de dag alleen maar naar de werkzaamheden die je NIET hebt gedaan. Dat levert natuurlijk frustratie op en zo begin je de volgende dag direct met onrust in je lijf. Sluit daarom eens je dag op een andere manier af. Kijk naar wat je allemaal WEL hebt gedaan. Je zult verbaasd zijn hoeveel dat eigenlijk is. Deze manier van je dag afsluiten geeft je een gevoel van voldoening en rust in je hoofd.

Stop met redenen zoeken om niet te beginnen en kom in actie

Iedereen kan wel tegen druk en stress, alleen moet er daarna wel een mogelijkheid zijn om hiervan te herstellen. Toch heb je altijd een reden om te bedenken waarom je geen tijd hebt om rust en overzicht in je werk te brengen. Ik hoop dat bovenstaande tips je helpen en dat je hiermee in actie komt. Lees meer over hoe je met rust kunt werken in het mooie boek van Paul Wilson.

Wil je rust in je werk?

Lukt het je niet en wil je hulp om meer rust en overzicht te krijgen in je werk? Wil je leren prioriteiten te stellen, grenzen te stellen en de regie terugkrijgen? Neem dan contact met mij op en dan help ik je om de POWer terug te brengen in je bedrijf en rust te creëren in je hoofd.  

Delen: 
One2organize
Von Ossietzkypad 35
3069VS Rotterdam
KVK nummer: 57539731
Mail: info@one2organize.nl
Tel: 06-284 66 353
© Copyright 2022-2023 - Gemaakt door YouniekLink
homeapartmentfile-empty