Zo ga je rustig op vakantie

13 oktober 2021

Zo ga je rustig op vakantie

De vakantie staat voor de deur. De vakantie is het ideale moment om op te laden. Dit geldt ook voor jou, want een professional heeft ook een goede balans nodig om op te laden. Wanneer je de tijd neemt, zoals in de vakantie, om op te laden ben je daarna weer in staat om effectief en efficiënt te werken. Het grote probleem alleen is dat het moeilijker is dan gedacht. Want hoe neem je écht afstand van je werk om volledig te relaxen en tot rust te komen? Lees verder en kom te weten hoe je rustig op vakantie kunt gaan.

Neem bewust tijd voor ontspanning

Werken is leuk, maar neem bewust tijd voor ontspanning. Tijdens je vakantie, maar geniet ook in je vrije tijd. Ontspanning is erg belangrijk. Want wist je dat een van de belangrijkste oorzaken van een burn-out het niet bewust tijd nemen van vrije tijd is? Je hebt vrije tijd nodig om fysiek weer helemaal op te laden. Een voordeel is ook dat als je goed voor jezelf zorgt je nog beter werk levert! Met dit blog deel ik 5 tips om ervoor te zorgen dat jij zonder stress van de herfstvakantie geniet. Neem ook een boek mee waarbij je op een andere manier gaat kijken naar geluk, bijvoorbeeld "happiness project".

Tip 1 - Neem de tijd om je werk af te ronden

Vaak weet je al van tevoren dat je vakantie begint. Het is daarom aan te raden om minimaal 3 dagen voor je vakantie van start gaat je werk gestructureerd af te ronden. Dit omdat dagelijks werken normaal voor je is en het lastig is om hiervan afstand te nemen. Wanneer je het voorbereid gaat dit je makkelijker af, omdat je je mentaal al voorbereid op de komende vakantie. Een aantal tips om dit te doen:

  • Voor lopende zaken die doorgaan tijdens je vakantie regel je een goede overdracht.
  • Breng collega’s op de hoogte van jouw vakantie en maak afspraken over bereikbaarheid in uiterste noodgevallen.
  • Stel een ‘out of office’ bericht op waarin je duidelijk vermeld waar iemand terecht kan met vragen of opmerkingen. Het is aan te raden dit al 2 dagen voor je vertrek te doen zodat je tijd hebt om werkzaamheden af te ronden zonder dat je nog moet reageren op e-mails.

Tip 2 - Tijd voor vakantie – Neem afstand van je werk

Je hebt je werk afgerond en het is tijd om voor de laatste keer je laptop dicht te slaan. Het is nu écht tijd voor je welverdiende vakantie. Ik snap dat dit lastig voor je is, vooral als er nog onopgeloste werkzaamheden achtergebleven zijn. Dit is logisch en je mag hier best heel even aandacht aan geven. Door erover na te denken, heel even maar geef daarna weer direct aandacht aan je vakantie. Neem een lekkere duik, geniet van de zon en je rust. Hoe minder je je door gedachtes aan werk laat afleiden hoe makkelijker het wordt.

Lees ook mijn blog: Je brein schreeuwt om rust voor tips.

Tip 3 - Ontspan en ontwikkel tijdens je vakantie

Ook op vakantie ben je altijd wel met iets bezig waardoor je jezelf ontwikkelt. Niet per se voor je werk maar ook voor jezelf. Want een perfecte bezigheid tijdens een vakantie is het lezen van een boek. Het helpt je ontspannen en je leert er bewust of onbewust toch van. Nog een vorm van ontspannen die heel goed is voor je ontwikkeling als persoon is meditatie. Neem tijdens je vakantie 2 maal per dag de tijd om aandacht te geven aan jouw gedachtes. Je komt dan met beide benen op de grond en staat even stil bij het hier en nu.  Door dit te doen ben je de rest van de dag niet constant met gedachtes bezig die door je hoofd spoken. Neem ook de tijd om een goed boek te lezen, bijvoorbeeld "de 7 spirituele wetten van succes" van Deepak Chopra. Zo ga je heel anders kijken naar wat succes is.

Tip 4 – Leer van andere culturen en denkwijzen

Wanneer je in een ander land van je vakantie geniet is dat vaak in een land met andere denkwijzen en gedachtes. Sommige hiervan vindt je waardevol en sommige staan haaks tegenover jouw denken. Leer van andere landen, regio’s en culturen. Wat doen zij anders dan jij? Wat zien zij, wat jij niet ziet? Omdat je zelf tot rust komt in de vakantie sta je hiervoor open en leer je veel van andere standpunten.

“We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.” Einstein

Tip 5 – Neem de tijd om de vakantie af te sluiten en weer aan het werk te gaan

Een grote valkuil is om na de vakantie direct weer vol energie aan het werk te gaan. De overgang van ontspanning naar inspanning is vaak lastig. Plan daarom net als voordat je op vakantie gaat tijd hiervoor in. Kom een paar dagen voordat je weer aan het werk moet thuis. Pak je koffers uit, draai je wasjes en maak je mentaal klaar voor het werkzame leven. Laat de ‘out of office’ ingesteld staan tot 2 dagen na je terugkomst. Op deze manier verval je niet gelijk in de vliegmodus en kun je er weer met gerichte focus en structuur helemaal zijn voor je baas en klanten.

Besteed werkzaamheden uit tijdens je vakantie

Met bovenstaande tips haal jij alles uit je vakantie. Terwijl je een lekker wijntje drinkt op een Frans terras, een duik neemt in de middellandse zee of wandelt in Oostenrijk. Weet jij van jezelf dat je jouw werk niet kan loslaten, of zijn er werkzaamheden die echt moeten? Boek dan een gratis proefsessie en dan kijken we welke werkzaamheden ik kan overnemen. Zo geniet jij toch van jouw welverdiende vakantie zonder dat jouw brein overuren maakt!

Ik wens je alvast een hele fijne, ontspannen en gezellig vakantie zonder stress!

Delen: 
One2organize
Von Ossietzkypad 35
3069VS Rotterdam
KVK nummer: 57539731
Mail: info@one2organize.nl
Tel: 06-284 66 353
© Copyright 2022-2023 - Gemaakt door YouniekLink
homeapartmentfile-empty