Hoe implementeer je Feng Shui op de werkplek

15 juli 2021

Hoe implementeer je Feng Shui op de werkplek

Een opgeruimd bureau staat voor een opgeruimde geest. Dit is al een eeuwenoud gezegde en toch lukt het bijna niemand om de werkplek geordend en netjes te houden. Logisch ook want met drukke tijden, veel deadlines die af moeten is dat het laatste waar je aan denkt. Voor je het weet staat je bureau en werkplek vol met documenten, lege koffiekopjes en een restje pizza omdat je de avond doorwerkte. Pennen slingeren overal en wanneer je ze nodig hebt zijn ze onvindbaar. Herkenbaar? Ga aan de slag met Feng Shui en geef jouw werkplek een opruimbeurt die jij verdient. Zodat je straks juist de deadlines haalt zonder tijd kwijt te zijn aan het zoeken van alles. Met deze blog leg ik je uit wat Feng Shui betekent en hoe je het makkelijk implementeert op de werkplek.

Wat is Feng Shui eigenlijk?

Ik snap dat je bij het horen van Feng Shui aan een vechtsport denkt maar dit is het absoluut niet. Feng Shui is een filosofie wat al meer dan 3000 jaar bestaat. Het leert je hoe je leefomgeving je gevoel en je geluk kan beïnvloeden. Het is gebaseerd op een evenwicht van energie. Om het even in het Chinees te vertalen: ‘Feng’ betekent wind en ‘Shui’ betekent water. In de Chinese cultuur worden wind en water altijd gelinkt met gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Simpel gezegd staat het voor gezondheid, harmonie en geluk. Ik geef even 2 voorbeelden om het uit te leggen.

Slechte Feng Shui

Beeld je eens in dat je altijd werkt in een klein kamertje. Er zijn geen ramen dus het is donker en omdat er geen ramen open kunnen ook nog eens muf. Je kan je voorstellen dat dit een slechte Feng Shui is en dit merk je dan al snel aan minder productiviteit, een slechte gezondheid en je humeur wordt er ook niet beter van. Uiteindelijk heeft dit een grote invloed op ons geluk en neem je dit mee in de rest van je dagelijks leven.

Goede Feng Shui

Beeld je nu eens in dat je op een prachtige werkplek werkt. Met ramen die open kunnen en licht geven. Je gaat met plezier naar je werk en dit heeft invloed op je gezondheid, harmonie en geluk. Want je werkt productiever waardoor je met een goed gevoel weer naar huis gaat.

Feng Shui kent 9 elementen

Nu je weet wat Feng Shui betekent kun je dit heel makkelijk doorvoeren in je werkplek. Het is een middel om het doel van efficiëntie en welzijn te bereiken. Dit doe je met 9 elementen:

  • Welvaart
  • Roem
  • Liefde
  • Familie
  • Gezondheid
  • Creativiteit
  • Kennis
  • Carrière
  • Reizen

Alle elementen worden in harmonie samengebracht. Hierdoor geeft de indeling van je werkplek je een boost van positieve energie wat je leven weer in evenwicht brengt. Het wordt een plek waar jij je relaxt voelt in de stress die er vaak is. Een plek waar je je focus niet verliest.

Bepaal voordat je begint als eerst waar je bureau komt.

Voordat je begint met het inrichten van je bureau moet je eerst goed nadenken waar deze komt te staan. Het is belangrijk om deze op een strategische plaats neer te zitten en niet zomaar ergens tegen een muur. Zet je je bureau simpel tegen een muur, dan zit je met je rug naar de deur toe. Het is juist de bedoeling dat je zicht hebt op de deur van de plaats waar jij werkt. Met je gezicht naar de deur werken staat voor bescherming en symboliseert het zien van kansen.

Ruim op zodat er ruimte komt voor creativiteit

Je bureau staat op de juiste plek en voordat je met de 9 elementen aan de slag gaat moet je deze eerst nog opruimen. Start met het opruimen van alle spullen die je niet nodig hebt. Stop ze in een doos zodat je er geen last van hebt en erdoor wordt afgeleid. Organiseer vervolgens je documenten hoe jij dit fijn vindt. Op datum of op onderwerp dat maakt niet uit. Als jij er zelf maar uitkomt. Ben je hiermee klaar ga je merken dat er meer ruimte komt voor creativiteit. Deze krijg je namelijk niet van een bureau die vol ligt met troep.

Sorteer je spullen bijvoorbeeld met deze Bureau Organizer, zo creëer je meer overzicht op je bureau.

Indelen van je bureau met Feng Shui

Wanneer je bovenstaande stappen hebt doorlopen is het eindelijk tijd voor het indelen van je bureau. Dit gaan we doen met de Feng Shui richtlijnen en hierbij komen de 9 elementen om de hoek kijken.

Welvaart

De linkerbovenhoek van je bureau staat voor welvaart. Dit is een goede plek om iets neer te zetten wat geld oplevert of aantrekt. Zet daarom op deze plek je laptop of scherm en je telefoon. Heb je nog mooie kunst? Zoals een vaas dan zet je deze ook hier.

Roem

Het midden van je bureau staat voor roem. Leg daarom hier je visitekaartjes in het zicht neer. Komen er klanten in je kantoor dan zorgt dit voor een betere reputatie. Ze nemen sneller een kaartje mee en zo zorg je voor een grotere naamsbekendheid.

Liefde

De rechterbovenhoek van je bureau staat voor liefde. Dit is het plekje wat je geluk gaat geven. De perfecte plek voor een mooie bos bloemen.

Familie

Links onder de plek van de welvaart is ruimte voor familie. Hier word je blij van en dit verbetert de positieve energie. Zet daarom op deze plek in een mooi lijstje een leuke foto van je gezin of andere foto waar je blij van wordt.

Gezondheid

Het midden van je bureau staat voor gezondheid. Met een opgeruimd bureau hou je focus en positieve energie. Hierdoor vermindert je stress. Daarom is het aan te raden om het midden van je bureau helemaal leeg te houden.

Creativiteit

Rechtsboven onder het element liefde is er ruimte voor creativiteit. Leg hier bijvoorbeeld een marker, een notitieblok of schetsboek neer. Tijdens lange telefoongesprekken of afspraken heb je de mogelijkheid hierop te tekenen of notities te noteren. Je hebt soms geen idee wat er tijdens een gesprek door je hoofd gaat.

Kennis

Linksonder op je bureau is er ruimte voor je kennis. Houd deze plek vrij voor boeken, tijdschriften met informatie en andere bronnen waar jij kennis mee wilt opdoen.

Carrière

Onder het midden, de voorkant is de plaats voor het element carrière. Houdt deze plaats opgeruimd en schoon. Het is wel leuk om een leuke slogan of quote te plaatsen op deze plek. Waar jij voor staat in het leven of wat het doel is waarom jij zo hard werkt.

Reizen

Rechtsonder is de plek op je bureau waar je informatie van je contacten legt. Van je klanten leg je hier de visitekaartjes of andere gegevens neer. Maar ook als je een zakelijke of persoonlijke reis gaat maken de documenten hiervan of de planning.

Lees hier 5 fijne tips voor meer productiviteit.

Breng je werkplek zelf in balans met Feng Shui

Droom jij al van een prettige werkplek? Een opgeruimd en schoon kantoor waar je rustig kunt werken. Dat snap ik helemaal. Met deze blog heb ik je geleerd wat Feng Shui inhoudt en hoe je het toepast met 9 elementen. Nu organiseer jij je werkplek ook met de Feng Shui methode. Wil je meer lezen? Het boekje "Feng Shui op de werkplek" gaat verder in op de onderdelen die in deze blog staan. Ga snel aan de slag en breng alles perfect in balans. Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact met me op via het contactformulier.

Delen: 
One2organize
Von Ossietzkypad 35
3069VS Rotterdam
KVK nummer: 57539731
Mail: info@one2organize.nl
Tel: 06-284 66 353
© Copyright 2022-2023 - Gemaakt door YouniekLink
homeapartmentfile-empty