· 

3 manieren om nee te zeggen

Herkenbaar zeker? Teveel klusjes op je actielijst en de helft is van iemand anders. Of het nu op je werk is of thuis, we zijn er goed in, de actielijsten vol met dingen die een ander ook kan doen. En dat is dus ook zo, maar op één of andere manier is het taakje bij jou beland. Dat moet anders denk je dan, maar hoe?

 

Hoe zeg je nee?

Er zijn veel manieren om nee te zeggen. De botte manier zonder uitleg, de omslachtige manier die niet aankomt. Natuurlijk is het lastig om in te schatten welke manier je moet gebruiken. En bovendien hebben sommige mensen de slimme tactiek om je te verrassen met een verzoek op een -zwak- moment. Je hebt dan al ja gezegd voordat je het door hebt.. later kun je jezelf wel voor je hoofd slaan.

 

Nee zeggen voorkomt spijt en verhoogde werkdruk bij jezelf. Doe jezelf een plezier en leer nee zeggen! Maar hoe doe je dat dan? 

  • Zeg vriendelijk nee en geef een alternatief: "nee, ik kan je niet helpen, maar misschien kan collega Jan je wel helpen" of "nee, ik kan je niet helpen, maar is het een idee dat je de informatie op deze website zoekt?".
  • Zeg vriendelijk nee en leg uit waarom: "nee, ik heb geen tijd om je te helpen" of "nee, ik kan je niet helpen want ik heb niet genoeg genoeg kennis over dit onderwerp".
  • Zeg gewoon nee zonder uitleg, het is je recht om iets te weigeren dat je tijd opslokt: "nee ik kan je niet helpen" of "nee, helaas".

Voor de opties zonder uitleg heb je net even wat meer durf nodig dan de andere opties. Bekijk wat bij jou en de situatie past. Bedenk ook dat het niet je verantwoordelijkheid is om het taakje of de klus van een ander op te lossen. Je mag altijd nee zeggen. Vind je dat op dat moment moeilijk vraag dan altijd om bedenktijd. 

 

Octavius Black (wat een fantastische naam) schreef een no-nonsense Time-Management boek genaamd MindGym (tijd maken). 26 korte hoofdstukken met manieren om tijd te besparen. Ik raad met name de hoofdstukken op het gebied van "onderbrekingen" en "halstarrige indringers" aan. Juist de momenten waarop je sterk moet zijn en nee moet leren zeggen. Lees het boek als handvat in je leerproces om nee te zeggen. 

 

en dus?....zeggen we NEE

Gewoon doen dus, je zult merken dat mensen je er en niet om veroordelen en je ook gewoon begrijpen. In het begin zul je je misschien ongemakkelijk voelen, maar dat wordt makkelijker!


En bedenk "focus is about saying NO" - Steve Jobs

 

Lukt het je niet helemaal alleen, laat mij dan NEE voor je zeggen, ik ben er inmiddels erg goed in geworden ;-)

Reactie schrijven

Commentaren: 0